က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ဟင္းထဲမွာထည့့္ၿပီး စားေသာက္ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ႏိုင္ငံၿခားမွာ လံုးဝ မစားသေလာက္ပါပဲ။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြကအစ ဟိုတယ္အဆံုး ဆိုသလို ႏိုင္ငံၿခားမွာ အခ်ိဳမႈန္႔ကို မသံုးစြဲၾကဘူး။ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ႕ ဆိုးက်ိဳးေတြႏွင့္ ဓါတုေဗဓပါဝင္မႈေတြကို သိခ်င္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၿမန္မာေတြဟာ ဘယ္ခုႏွစ္ေလာက္က စတင္သံုးစြဲလာခဲ့ၾကပါသလဲ။
ေနာက္ဆံုးေမးတာ ကြ်န္ေတာ္ မသိပါ။ ဆရာတေယာက္ေတာ့ ၁၉၇၃ မတိုင္ခင္ သံုးစြဲတာ မမ်ားေသးဘူးလို႔ ေရးတာဖတ္ရတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ကို ျမန္မာျပည္မွာ (အာဂ်ီႏိုမိုတို) လို႔သာ လူသိမ်ားတယ္။ Ajinomoto ဟာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက အစားအေသာက္နဲ႔ ဓါတုပစၥည္းေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ (ေကာ္ပိုေရးရွင္း) ရဲ႕ နာမည္သာျဖစ္ပါတယ္။ Aspartame ေခၚတဲ့ အခ်ိဳအတု ထုတ္လုပ္တဲ့ ၉ ဘီလ်န္တန္ ကမာၻ႔ အၾကီးဆံုးလုပ္ငန္း ျဖစ္တယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ဓါတုေဗဒနဲ႔ ေျပာရရင္ Monosodium glutamate (MSG) ျဖစ္တယ္။ ေဒၚလာ ၆၇ သန္းဘိုး ေရာင္းေနရတယ္။