{ ဘူးသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား }
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ ့ မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲမွာ အေတြ႕ရမ်ားတဲ့ ဘူးသီးဟာ ေသြးတိုး က်ေစတဲ့ အစြမ္းနဲ့ ႏွလံုးေရာဂါ သက္သာေစတဲ့ အစြမ
္းရွိတယ္လို့ ဆိုၾကပါ တယ္။ ဘူးသီးကို ဟင္းခါး အျဖစ္ က်ိဳခ်က္ ေသာက္သံုးၾကသလို ဘူးသီးကို ျပဳတ္ၿပီး တို့စားတာ၊ သုပ္စားတာမ်ိဳးလည္း ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ ဘူးသီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
၁။ အသည္းရဲ ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာ မင္စီ၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ သိုင္ယာ မင္၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းကို သန္႔စင္ ေစတာ၊ ျပန္လည္ အားျဖည့္ေပးတာနဲ႔ အယ္လ္ကိုေဟာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ေပး တာတို႔ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။
၂။ ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္
ဘူးရြက္ကရတဲ့ အရည္ဟာ အသားဝါတာကို သက္သာေစၿပီး ဘူးသီးအရည္ ကေတာ့ ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ့က်ေစ တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
၃။ ႏံုးခ်ည္႕ေညာင္းညာမႈ သက္သာေစပါတယ္
ဘူးသီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပူျပင္းတဲ့ ရက္ေတြမွာ လန္းဆန္းေစ ပါတယ္။
၄။ အစာမေၾကတဲ႕ ေဝဒနာကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္
ဘူးသီးဟာ အယ္လ္ကာလိုင္း ဂုဏ္သတၲိရွိတာေၾကာင့္ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ ကဲမႈ၊ အစာမေၾကတာနဲ႔ အစာအိမ္ အနာတို႔ကို သက္သာေစတယ္လို႔ ဗပကမလနိေက မွတ္ခ်က္ေပးထားပါတယ္။
၅။ စိတ္စြဲလြန္ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္
ဘူးသီးဟာ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အား ေကာင္းတဲ့အတြက္ အလုပ္တစ္ခုခုကို ထပ္ခါတလဲလဲ လုပ္တတ္တဲ့ စိတ္စြဲလြန္ ေဝဒနာ (OCD) ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ ေဆးဝါးေဗဒဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ဘူးသီးမွာ စိတ္စြဲ လြန္ေဝဒနာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၆။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ေရဓာတ္ ၉၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဘူးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္စား တဲ့အခါ ၁၂ ကယ္လိုရီပဲ ရရွိပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသိအမွတ္ ျပဳထားပါတယ္။
၇။ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ သိုင္ယာမင္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဇင့္(သြပ္)၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ မ်ား စြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အေထြေထြ က်န္း မာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
၈။ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ မ်က္စိအျမင္ အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဘူး သီးဟာ အစာအိမ္ေဝဒနာ၊ အစာအိမ္အူ လမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တာနဲ႔ လိပ္ေခါင္းစ တာေတြကိုလည္း သက္သာေစ ပါတယ္။ ဘူးသီးမွာ ေသြးေတြကို သန္႔စင္ေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိတာ ေၾကာင့္ ေရာဂါအ မ်ားစုကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၉။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
သတင္းေလးမ်ားဆုံဆည္းရာ
~ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္မ်ားအား ေရာေႏွာစားသံုးသင္႔ဟု ပညာရွင္တို႔အႀကံျပဳ~
အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္
"လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႕စဥ္ပုံမွန္စားသုံးတဲ့ အစားစာထဲမွာ ပရုိတိန္း(၂၃)၊အဆီ(၂၈) ၊ ကာဗိုဟိုက္ ၿဒိတ္(၅၅)ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္
လူတစ္ေယာက္အတြက္ ဆုိဒီယမ္ဓါတ္ တစ္ေန႕တာ လိုအပ္ခ်က္မွာ ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္သာရွိေၾကာင္းႏွင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ တစ္ထုတ္တြင္ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္ ၂၇၀၀ အထိ ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ေရရွည္စားသုံးပါကအ၀လြန္ ေရာဂါစြဲကပ္ႏိုင္သည့္အျပင္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသုံးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။
"အသင့္စား အစားအစာေတြက ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာေတာ့ သိတယ္ ဒါေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားရတာက အခ်ိန္ကုန္လည္း သက္သာတယ္ ေငြကုန္လည္းသက္သာတယ္ ညဘက္ အိမ္ျပန္ေရာက္ရင္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေခါက္ဆြဲပဲ ျပဳတ္စားလိုက္တာ မ်ားတယ္ ေခါက္ဆြဲဲျပဳတ္စားတာမ်ားရင္
အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ အဓိကေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုတ္လုပ္သည့္ Nissin Foods ကုမၸဏီတည္ေထာင္သူ မိုမိုဖူကူအန္တိုက ၁၉၅၈ ခုႏွစ္တြင္ တီထြင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ ကမာၻတစ္၀န္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ထ
အသားအေရ ပ်က္စီးရေသာ အေၾကာင္းရင္းႏွင့္ ျပန္လည္ ျပဳျပင္နည္းမ်ား
ေကာင္းမြန္လွပတဲ့ အေရျပား ဆိုတာအျပစ္အနာ အဆာ ကင္းၿပီးေခ်ာေမြ႕ တင္းရင္းေန တာမ်ိဳးပါ။ အသား အေရ ပ်က္စီးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အေရျပား ေျခာက္ေသြ႕ ေနတတ္တာ၊ ၾကမ္းတမ္းတာ၊ ကြဲအက္ လြယ္တာ၊ ဝက္ျခံေပါက္တာ၊ အေရးေၾကာင္း ေပၚတာ၊ ၾကည္လင္ မႈမရွိတာစတဲ့ ျပႆနာေတြ ေပၚလာပါ ေတာ့တယ္။
အသားအေရ ပ်က္စီးရသည့္ အေၾကာင္းရင္းအသား အေရ ပ်က္စီးေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္း ရင္းေတြရွိ ပါတယ္။ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အေရျပား ပ်က္စီးမႈ ေတြက ေတာ့ ေနေလာင္ျခင္း ေနပူထဲကို အကာအကြယ္မပါဘဲ ထြက္တာေၾကာင့္ အေရျပားပ်က္စီးေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ကာကြယ္ႏိုင္ေစရန္ - မနက္ ၁၀ နာရီ ကေန ညေန ၄ နာရီအတြင္းက ေနေရာင္ျခည္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ခရမ္း လြန္ေရာင္ျခည္ ေၾကာင့္ အေရျပားကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ တဲ့အတြက္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို ေနေရာင္ကာကြယ္ တဲ့ SPF ၁၅ ဆေလာက္ ပါဝင္တဲ့ခရင္မ္ကို လိမ္းပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ေနပူကို ကာ ကြယ္ႏိုင္တဲ့ အဝတ္အစားနဲ႔ အသံုးအ ေဆာင္ေတြကို သံုးပါ။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ အေရျပားကို ေအာက္ဆီဂ်င္ရရွိမႈနည္းၿပီး ၾကာလာတဲ့အခါ အေရျပားပ်က္စီးေစပါ တယ္။ အေရျပားမွာ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာနဲ႔ အရြယ္မတိုင္ခင္အိုမင္းတာဟာ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ကာကြယ္ႏိုင္ေစရန္ - ေဆးလိပ္ မ ေသာက္ပါနဲ႔။ ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့ ပတ္ဝန္းက်င္ကို ေရွာင္ပါ။ ေဆးလိပ္ေသာက္ သူျဖစ္ပါက ေဆးလိပ္ျဖတ္ႏိုင္မယ့္ နည္းလမ္းေတြကို ရွာေဖြပါ။
အေရျပားကို ၾကမ္းတမ္းစြာ ပြတ္တိုက္ျခင္း အေရျပားေပၚကို ၾကမ္းတမ္းစြာ ပြတ္တိုက္တာမ်ိဳးနဲ႔ အေရျပားသန္႔စင္ ေၾကးခြ်တ္တာကို ခဏခဏျပဳလုပ္တတ္ သူေတြမွာ အေရျပားဟာ အထိခိုက္မခံ ေတာ့ဘဲ ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။ ကာကြယ္ႏိုင္ေစရန္ - တစ္ေန႔တည္းမွာ ေရခဏခဏမခ်ိဳးပါနဲ႔။ အရမ္းျပင္းလြန္းတဲ့ ေရခ်ိဳးဆပ္ျပာေတြနဲ႔ ေၾကးခြ်တ္ပစၥည္း ေတြကို ေရွာင္ပါ။ ေရသုတ္ခ်ိန္မွာ ညင္သာ ပါေစ။ အေမြးရိတ္ခ်ိန္မွာ အထူးဂ႐ုစိုက္ပါ။ ေရဓာတ္ပါဝင္တဲ့ ခရင္မ္ ပံုမွန္လိမ္းပါ။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အစာမစားျခင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ စား ေသာက္မႈပံုစံေၾကာင့္လည္း အေရျပား ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။
ကာကြယ္ႏိုင္ေစရန္ - ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၊ ေကာက္ႏွံနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ပရိုတင္းၾကြယ္၀တာေတြကို စားပါ။ ေဈးကြက္မွာ အလြယ္တကူ ရရွိႏိုင္တဲ့ Fast Food ေတြကို ေရွာင္ပါ။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း စိတ္ဖိစီးမႈေတြေၾကာင့္ ဝက္ျခံနဲ႔ အေရျပား ထိခိုက္မႈေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကာကြယ္ႏိုင္ေစရန္ - စိတ္ဖိစီးမႈကို တတ္ႏိုင္သမွ် တိုက္ထုတ္ပစ္ဖို႔ပါပဲ။ လႈပ္ ရွား႐ုန္းကန္ေနရတဲ့ လူေနမႈဘဝထဲမွာ အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေပ်ာ္ေအာင္ေနပါ။ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ရင္ဖြင့္ေျပာဆိုပါ။ လူမႈ ေရးအဖြဲ႕အစည္းေတြထဲမွာ ကိုယ္တတ္ႏိုင္ သေလာက္ ပါဝင္ကူညီပါ။
အသားအေရပ်က္စီးလွ်င္ စားသင့္သည့္အစာမ်ား
၁။ အခြံမာေရသတၱဝါမ်ား ကမာေကာင္၊ ပုစြန္၊ ကဏန္း၊ ခံုး ေကာင္စတဲ့ ေရသတၲဝါေတြမွာ ဇင့္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝၾကၿပီး အေရျပားပ်က္စီးမႈကို ျဖစ္ ေစတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တိုက္ထုတ္ ႏိုင္ပါတယ္။
၂။ သခြားသီး
သခြားသီးမွာ သဘာဝ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါဝင္တာေၾ
၃။ ငွက္ေပ်ာသီး ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ဗိုက္ျပည့္လြယ္ၿပီး
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာ ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ပံုမွန္စားေနက် အစားအ စာေတေြ နရာမွာ အစားထိုး ၿပီးစားလရိွတဲ့ အစာမ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး မွာ ဇင့္ဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး၊ ဆံသားပ်က္စီးမႈ ကိုပါ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။
၄။ ကိုက္လန္ ကိုက္လန္ဟာ အစိမ္းေရာင္ အပင္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး
ဇင့္ဓာတ္ၾကြယ္ဝကာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳ အရြက္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ အေရျပားပ်က္စီးမႈကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေစ တဲ့ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ပဲျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ စားကုန္မ်ား ပဲနဲ႔ ျပဳလုပ္တဲ့ စားကုန္ေတြျဖစ္တဲ့ တိုဟူးလို အစားအစာေတြမွာ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ဇင့္ဓာတ္ေတြၾကြယ္ဝၿပီး အေရျပား ပ်က္စီးတာကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ႏိုင္ပါတယ္။
၆။ စေတာ္ဘယ္ရီ
စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ဇင့္ဓာတ္နဲ႔ အေရျပားကို ျပဳျပင္ေပးႏိုင္တဲ့ salicylic acid ပါဝင္ပါတယ္။ ဇင့္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ တဲ့အျပင္ အိမ္ေထာင္ေရး သုခကိုလည္း ျပည့္ဝေစတဲ့ အသီးမ်ိဳးျဖစ္ ပါတယ္။
၇။ အာလူး
အာလူးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ အီးနဲ႔ ဇင့္ဓာတ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။ ဝက္ျခံေပၚကို အာလူးပါးပါးလွီးၿပီး ကပ္ေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္။
၈။ ေရႊဖ႐ံုသီး
ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ အိုမီဂါသရီး၊ ဗီတာမင္ ဘီ၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အေရျပားပ်က္စီးမႈကို ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ တာပါ။
၉။ ေထာပတ္သီး
အေရျပား ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ဖို႔
၁၀။ အေစ့အဆန္မ်ား
အေရျပားေခ်ာေမြ႕ေစတဲ့ အစားအ အစာအျဖစ္ လူသိမ်ားၿပီး သေရစာအ ျဖစ္ စားေပးပါ။
အသားအေရပ်က္စီးျခင္းကို ျပန္လည္ကုသမႈ
၁။ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား အခုေခတ္မွာ အေရျပားကို ျပန္ လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္တဲ့ အသားအေရထိန္း သိမ္းမႈပစၥည္းေတြကို စိတ္တိုင္းက် ဝယ္ ယူလို႔ရႏိုင္ပါတယ္။ သင့္အသားအေရအ လိုက္ ကြ်မ္းက်င္သူနဲ႔တိုင္ပင္ၿပီ
၂။ အိမ္တြင္းကုထံုးမ်ား ၀က္ျခံေပါက္ရင္။ ။ ေဆာ္ဒါမႈန္႔ တစ္ ဇြန္းကို ပ်ားရည္တစ္ဇြန္း၊ ေရအနည္းငယ္ နဲ႔ေရာၿပီး မ်က္ႏွာအႏွံလိမ္းထားကာ တစ္ နာရီေလာက္ထားၿပီး ေရေဆးခ်လိုက္ပါ။ တစ္ပတ္သံုးႀကိမ္ျပဳလုပ္ေပးပ
၃။ အျခားကုထံုးမ်ား မ်က္ႏွာေလ့က်င့္ခန္းေတြ ျပဳလုပ္ေပးပါ။ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈေၾကာင့္ အေရ ျပားမထိခိုက္ေအာင္ ေရ တစ္ေန႔ ၆-၈ ခြက္ေသာက္ပါ။ ၿပံဳးရယ္ပါ။ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းမႈနဲ႔ ပံုမွန္ အေရျပား သန္႔စင္မႈကို ျပဳလုပ္ပါ။ ညအိပ္ရာဝင္တိုင္း မိတ္ကပ္ေတြကို ဖ်က္ပါ။ နားလည္တဲ့ အေရျပားအထူးကုနဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီး ကုသမႈခံယူပါ။
သဲသဲ
BY GOOD HEALTH
လိပ္ေခါင္းရွိသူမ်ား သက္သာေစမည့္ အလြယ္ကုသနည္း ရွစ္သြယ္
လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈ၊ ယားယံမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ခံစားေနရပါသလား။ လိပ္ေခါင္းေဝဒနာေတြ သက္သာေစဖို႔ ေအာက္ပါ လြယ္ကူတဲ့ ကုသနည္းေတြကို လိုက္နာေပးပါ။
၁) ေရကုထံုးသံုးပါ
ေရဟာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ကာ ယားယံေနတဲ့ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စအိုတစ္ဝိုက္ကို ေအးျမတဲ့ အဝတ္စတစ္စ ကပ္တာ ဒါမွမဟုတ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကက္သီးေႏြးေရထဲ စိမ္ေပးတာကို လုပ္ေပးပါ။ လိပ္ေခါင္းရွိသူ အမ်ားစုဟာ အိမ္သာသံုးစကၠဴ အစား စိုစြတ္တဲ့ အိမ္သာသံုး တစ္သွ်ဴးနဲ႔ ညင္ညင္သာသာ သုတ္ေပးတာေၾကာင့္ လိပ္ေခါင္း သက္သာတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
၂) မိမိဘာသာ အလြယ္တကူ ဝယ္ႏိုင္ေသာေဆးမ်ား သံုးပါ
မိမိဘာသာ အလြယ္တကူ ဝယ္ႏိုင္တဲ့ လိပ္ေခါင္း ေပ်ာက္ေဆးေတြဟာ လိပ္ေခါင္း ေဝဒနာေတြကို ယာယီနဲ႔ အျမန္ သက္သာေစပါတယ္။ ခရင္မ္၊ ဂ်ဲလ္၊ ဟိုက္ဒ႐ိုေကာ္တီဇုန္း ပါတဲ့ လိပ္ေခါင္းကု လိမ္းေဆးစတာေတြက လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ကာ ေရာင္ရမ္းေနရင္ ပါရာစီတေမာ၊ အက္စပရင္နဲ႔ အိုင္ဗ်ဴပ႐ိုဖင္တို႔ပါတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေတြကို မီွဝဲေပးဖုိ႔ လိုပါတယ္။
၃) အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားပါ
အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစၿပီး အူလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားေစကာ ဝမ္းကို အလြယ္တကူ သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြက သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဖြဲႏု၊ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ညိဳ၊ ေကြကာ စတာေတြကို မ်ားမ်ား စားေပးပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားတာက အူမႀကီး ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္တာေတြလို ျပင္းထန္တဲ့ ေရာဂါေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၄) အစားအေသာက္မွ အမွ်င္ဓာတ္မရလွ်င္ အမွ်င္ဓာတ္ျဖည့္စြက္ေဆး မွီဝဲပါ
လူအမ်ားစုဟာ အစားအေသာက္မွ အမွ်င္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ရဖို႔ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါတဲ့ ျဖည့္စြက္ေဆးကို မွီဝဲသင့္ပါတယ္။ ဒါမွ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားမွာ ျဖစ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ လိပ္ေခါင္းရွိေနသူေတြမွာ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။
၅) ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေအာင္ ႀကိဳးစားပါ
ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္တာဟာ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစၿပီး လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေရအလံုအေလာက္ ေသာက္တာက လိပ္ေခါင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ပူတဲ့ေန႔ေတြနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ခ်ိန္ေတြမွာ တစ္ေန႔ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးပါ။ ဒါ့အျပင္ အယ္လ္ကိုေဟာနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ အယ္လ္ကိုေဟာနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္မွ ေရဓာတ္ဆံုး႐ႈံးမႈကို အားေပးေစၿပီး ဝမ္းကို မာေက်ာေစကာ လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၆) ေလ့က်င့္ခန္းကို အလံုအေလာက္ လုပ္ေဆာင္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းဟာ လိပ္ေခါင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေရးနဲ႔ ကုသေရးမွာ အေရးပါတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။ ေန႔စဥ္ဘဝမွာ အထိုင္မ်ားရင္ တစ္နာရီၾကာတိုင္း မတ္တပ္ရပ္ၿပီး လမ္းေလွ်ာက္ကာ လႈပ္ရွားမႈေတြကို လုပ္သင့္ပါတယ္။ အိမ္သာသြားရင္ ၾကာၾကာထိုင္တာ၊ အေလးအပင္ မတာေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
၇) ဝမ္းသြားခ်င္စိတ္ကို အေလးထားပါ
မိသားစုတိုင္းအတြက္ နံနက္ခင္း အခ်ိန္က အလုပ္မ်ားလွပါတယ္။ အိမ္သာသြားဖို႔ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြားခ်င္စိတ္ကို လ်စ္လ်ဴ႐ႈမိရာက ဝမ္းခ်ဳပ္ကာ လိပ္ေခါင္းျဖစ္သူေတြ မ်ားလွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝမ္းသြားခ်င္စိတ္ ေပၚတိုင္း အခ်ိန္ေပးၿပီး အိမ္သာ တက္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြားခ်ိန္ ၾကာတာကလည္း လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၈) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ အထူးဂ႐ုစိုက္ပါ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ လိပ္ေခါင္း အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ စအို နာက်င္တာနဲ႔ ယားယံတာလို ေဝဒနာေတြ ခံစားရရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ျပပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အိပ္စက္စဥ္၊ အနားယူစဥ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ဘယ္ဘက္ေစာင္းၿပီး လဲေလ်ာင္းတာေၾကာင့္ ေသြးျပန္ေၾကာေတြ အေပၚ ဖိအား သက္ေရာက္မႈ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
ဇြန္ခုိင္ဦး
(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
BY GOOD HEALTH
Subscribe to:
Posts (Atom)