အခ်ဳိရည္ေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္သည္ကို သိသူနည္း

ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ ရယ္ဒီမိတ္အခ်ဳိရည္မ်ားအား ေရရွည္အလြန္အကြၽံေသာက္သံုးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာေခၚ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ ပြားႏုိင္ေၾကာင္း ကင္ဆာအထူးကုဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာစိုးေအာင္က ေျပာသည္။
 ၄င္းက အခ်ဳိရည္မ်ားအား ကာလၾကာရွည္စြာ အလြန္အကြၽံ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္
အခ်ဳိရည္ မ်ားထဲတြင္ ပါဝင္ေသာသၾကား ဓာတ္မ်ားေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္ အဝလြန္ မႈေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြား ေစ႐ံုသာမက ပန္ကရိယကင္ ဆာေရာဂါကိုလည္း ျဖစ္ပြားေစ ႏုိင္ေၾကာင္း၊ ပန္းကရိယဆုိသည္ မွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရး ႀကီးေသာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း ကိုထုတ္ေပးသည့္အျပင္ အစာ ေျခမႈျဖစ္စဥ္တြင္လည္း ပါဝင္ ေဆာင္ရြက္ေသာ အစာအိမ္ ကိုယ္အဂၤါအစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ထုိ ပန္ကရိ ယ သည္ တစ္ခါတစ္ရံ၌ ေက်ာက္ တည္ျခင္း သို႔မဟုတ္ အရက္ ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း တတ္သည္မွလြဲ၍ လူအား ေတာ္႐ံု တန္႐ံု ဒုကၡေပးေလ့မရွိေသာ္လည္း ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားၿပီဆုိပါ က အစပိုင္း၌ မည္သည့္ ေရာဂါ လကၡဏာမွ် မျပတတ္ေသာ္လည္း ေရာဂါရင့္လာပါက သည္းေျချပြန္ကို ပိတ္ေစ၍ အသားဝါျခင္းကို  ဖစ္ေပၚ ေစသည့္အျပင္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းရွိ အျခားေသာ ကိုယ္အဂၤါအစိတ္ အပိုင္းမ်ားကိုလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ား အလြယ္တကူပ်ံ႕ပြားေစႏုိင္ ေၾကာင္း၊ အခ်ဳိရည္ေ သာက္သံုးသူ မ်ားအေနျဖင့္ တစ္ပတ္လွ်င္ႏွစ္ႀကိမ္ အထက္ေသာက္သံုးပါက ပန္ကရိ ယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္မႈ ၉၅ ရာခုိင္ ႏႈန္းရွိၿပီး သာမန္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ သံုးသူမ်ားမွာ ေရာဂါျဖစ္ပြား ႏုိင္မႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိေၾကာင္း ေျပာသည္။ ”အေမရိကန္ႏုိင္ငံက George-town University Medical Center ရဲ႕ သုေတသနျပဳ ခ်က္ေတြအရ ဒီ soft drink (အခ်ဳိရည္)ေသာက္ သံုးသူေတြကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးရာ မွာ တစ္ပတ္ကိုအခ်ဳိရည္ ႏွစ္ႀကိမ္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးတဲ့ဦးေရ ၆ဝဝဝဝ အနက္ ၁၄ဝ ေလာက္က ပန္ကရိ ယကင္ဆာျဖစ္ပြားေနတာကို ေတြ႕ရ တယ္”ဟု ¤င္းက ဆက္လက္ေျပာ သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွ အခ်ဳိရည္မ်ား မွာ ေစ်းေပါသျဖင့္ တစ္ရက္လွ်င္ သံုးေလးႀကိမ္အထက္ ေသာက္ သံုးေနသူမ်ားရွိေၾကာင္း ယင္းသို႔ ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ မည္သို႔ ေသာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခရွိသည္ကို သိရွိသူနည္းေၾကာင္း အခ်ဳိရည္ကို ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ခ်ိန္တြင္ ေသာက္ ပါက လူကို လန္းဆန္းေစေသာ္ လည္း အလြန္အကြၽံ ေသာက္ ပါက အႏၲရာယ္ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာစိုးေအာင္က ေျပာ သည္။
PN-020

No comments:

Post a Comment