ေသြးအားေကာင္းေစရန္ အစားလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ စားေပးပါ

ေသြးအားေကာင္းေအာင္ သုိ ့တည္းမဟုတ္ ေဟမိုဂလိုဗင္ အားေကာင္းေအာင္ စားေသာက္သင့္သည့္အစားအစာမ်ားဘယ္လုိ ့စားသုံးသင့္သလဲဆုိရင္ အဓိကေတာ့ သံဓာတ္ပါဝင္သည့္ အစားေသာက္မ်ားကုိ စားသုံးေပဖုိ ့ဘဲ ၿဖစ္ပါတယ္ ။

အသည္းတုိ ့အသားတုိ ့ဟာ သံဓာတ္အားေကာင္းသည့္ အစားအစာၿဖစ္ေပမဲ့ အသီးအႏွံဘဲစားခ်င္တယ္ ႀကဳိက္တယ္ဆုိရင္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမ်ားကုိ စားသုံးေပးပါ ၊ အသီးအႏွံေတြၿဖစ္သည့္ ေထာပတ္သီး ၊ ဌက္ေပ်ာသီး ၊ သခြား ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ ၊ စပ်စ္ စသည့္အသီးႏွံမ်ားကုိ စားေပးပါ ။

အစားေသာက္အစုံစားတက္သူ ့အတြက္က တုိရ ေခၚ ပဲပင္ေပါက္ကုိ မ်ားမ်ား ထည့္စားေပးပါ ။

လိေမၼာ္သီး ၊ ကဗၺလာအသီးတုိ ့ကုိ အရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးၿခင္းႏွင့္ အစိတ္အပို္င္းမ်ားကုိ တြဲၿပီးစားေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္ ။

ႏုိ ့ထြက္ပစၥည္းမ်ားကုိလည္း စားေသာက္ေပးပါ ။
အသီးအရြက္ကုိစားခ်င္တယ္ဆုိရင္ ကုိက္လန္ ့ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ ၊ မုန္ ့လာဥ ၊အာလူး ၊ ေၿပာင္းဖူး ႏွင့္ ကန္ စြန္းဥ မ်ားကုိ မ်ားမ်ား စားသုံးေပးၿခင္းၿဖင့္လည္း သံဓာတ္အားေကာင္းေစၿပီး ေသြးအားေကာင္းေစပါတယ္ ။

အဖန္ဓာတ္ပါေသာ အရည္မ်ား ေသာက္သုံးၿခင္းကုိ ေရွာင္ရွားေပးပါ ။

အမ်ဳိးသမီးမ်ားဓမၼတာ လာသည့္အခါတြင္ ေသြးအားနည္းတက္သည့္အတြက္ အသီးအႏွံ ႏွင့္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳးိၿဖင့္ ခ်က္လုပ္ထားသည့္ ဟင္းမ်ားကုိ စားေသာက္ေပးပါလုိ ့ ေရးသားရင္း အသက္ရာေက်ာ္ ရွည္ပါေစ ။

Mg Mandalay

ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ၿခင္းႏွင့္ေသြးအားနည္းၿခင္း

ေသြးသြားလွဴသည့္ တစ္ဦးမွ ေဟမိုဂလုိဘင္နည္းလုိ ့ေသြးလွဴမရေႀကာင္းဆုိၿပီး ေမးၿမန္းလာၿခင္းႏွင့္တစ္ခ်ဳိ ့ ေသြးေပါင္က် ေသြးအားနည္း အသိေတြေရာေထြးေနႀကပါတယ္ ဒါေႀကာင့္ ေသြးအားနည္းျခင္းနဲ႔ ေသြးေပါင္က်ျခင္းမတူေၾကာင္းကုိ က်န္းမာေရးအသိအၿမင္ရွိေအာင္ အနည္းငယ္ေရးသားပါသည္ ။

လူနာအမ်ားစုတြင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ျခင္း (Hypotension) ႏွင့္ ေသြးအားနည္းၿခင္း (Anaemia) ဆုိသည္အဓိပၸာယ္ႏွစ္ခုကုိ လုံးေထြးၿပီးသိေနႀကပါတယ္။ တနည္းအားၿဖင့္ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်တယ္ ေသြးအားနည္းတယ္ဆုိရင္ တူညီတယ္လုိ ့ထင္ႀကပါတယ္ ။တစ္ခ်ဳိ ့လူနာေတြကုိ ေသြးအားတုိးေအာင္ေသြးအားၿဖည့္ေအာင္ ေၿပာတယ္ ေဆးေပးတယ္ အဲဒါကုိ ေသြးတက္မွာေႀကာက္လုိ ့ဆုိၿပီး မေသာက္ဘဲ ေနတာေတြလည္း ရွိပါတယ္ ေသြးအားတုိးၿခင္း ႏွင့္ ေသြးေပါင္တက္ၿခင္းအသိကုိ ေရာေနလုိ ့သာ ေသြးတက္မွာမွာဆုိသည့္ အသိတစ္ခုဝင္ၿပီး မေသာက္ၿခင္းၿဖစ္တာပါ ဒါေႀကာင့္ ေသြးတုိးၿခင္းႏွင့္ေသြးအားတုိးၿခင္း မတူညီပါ ။

ေသြးအားနည္းသူ၏ ေသြးအားနည္းသည့္ေသြးတြင္ တနည္းဆိုရရင္ ေသြးအနီေရာင္ေဖ်ာ႔ေတာ႔ျခင္း ရွိေနတက္ပါတယ္ ။ ေသြးအရည္ထဲတြင္ ေဟမိုဂလုိဘင္ (Haemoglobin) ဟုေခၚသည္ အနီေရာင္ ဓါတ္တမ်ိဳးပါရွိသည္။အဲဒီဓာတ္တစ္မ်ဳိးနည္းသည့္အတြက္ အနီေရာင္ေသြးကုိ ေဖ်ာ့ေတာ့ေစပါတယ္ ။ ေဟမိုဂလုိဘင္နည္းသြားတဲ႔အတြက္ေၾကာင္႔ လူတစ္ဦးတြင္ ေသြးအတြင္း ေအာက္စီဂ်င္သယ္ယူပုိ႔ေဆာင္ေရးကေတာ႔ က်သြားတယ္ ေသြးအားနည္းသြားတယ္ေပါ ့ အဲလုိ ေသြးအားနည္းသူေတြမွာ ေမာလာတယ္ လွဳပ္လွဳပ္ရွားရွားလုပ္လုိက္တာနဲ ့ေမာပန္းလာတယ္ ။ႀကားရသည့္နားအတြင္းမွာလဲ အူၿပီ ဝီေခၚေနသည့္ အသံေတြႀကားေနရတယ္ ေခါင္းေတြကုိက္မယ္ ရင္ေတြတုန္မယ္ ႏွဳတ္ခမ္းေတြမွာ ေဖ်ာ့ေတာ့ပါမယ္ ။

ဒီလုိ ေဟမိုဂလုိဘင္နည္းေနၿပီဆုိလွ်င္ ေသြးလွဴေနႀကၿဖစ္ေနေပမဲ့ လွဴခြင့္မရေတာ့ပါဘူး ။ ေသြးအားေကာင္းေစရန္ လုိအပ္ခ်က္ စားေသာက္ရန္အစာအစားမ်ားကုိ သိီးသန္ ့တစ္ခုအေနၿဖင့္တင္ၿပေပးပါမည္ ။

ယေခုတင္ၿပေသာ ေသြးေပါင္က်ၿခင္းႏွင့္ေသြးအားနည္း မတူညီေႀကာင္းကုိ က်န္းမာေရးအသိတစ္ခုရရွိၿပီ …

အသက္ရာေက်ာ္ ရွည္ပါေစ

Mg Mandalay

မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳး

မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳးအစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဆိုရာမွာ တခ်ဳိ႕အစား အစာေတြက သင့္မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို အ ေထာက္အကူျပဳသလိုပဲ တခ်ဳိ႕ အစားအ စာေတြကေတာ့ သင့္က်န္းမာေရးကို ေႏွာင့္ယွက္တာမ်ဳိးေတြရွိပါတယ္။ ေဖာ္ ျပပါအစားအစာေတြကို သင့္က်န္းမာ ေရးအတြက္ေရွာင္ပါ။

(၁) အဆင့္သင့္ စားနိုင္ေသာ အခ်ိဳ႕ အစားအစာမ်ား

မ်ားျပားလြန္းတဲ့ အလုပ္တာဝန္ ေတြနဲ႔ လႈပ္ရွားေနရတဲ့ ဘဝထဲမွာ ဘယ္ အရာကိုပဲျဖစ္ျဖစ္ အျမန္ဆံုးၿပီးေျမာက္ သြားတာကို သေဘာက်တတ္ၾကပါ တယ္။ အစာစားခ်ိန္မွာေတာင္ ခပ္ျမန္ ျမန္စားရတာကို သေဘာက်လာတတ္ ၾကပါတယ္။ ေရေႏြးေလးေျဖာၿပီး အ လြယ္တကူ စားရတာကို ႏွစ္သက္လာ ၾကပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ အသင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစာေတြကို အစားမ်ား တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးအ တြက္ စိုးရိမ္ဖြယ္ရွိတယ္လို႔ဆိုတာေၾကာင့္ အသင့္အစားအစာေတြနဲ႔ ခပ္ေဝးေဝးေန ပါ။

(၂) ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားေသာ အစာတုမ်ား

အရသာတူေအာင္ ဖန္တီးျပဳျပင္ ထားတဲ့ အစားအစာမ်ဳိးေတြပါ။ အနံ႔နဲ႔ အရသာက တစ္ထပ္တည္းက်ေအာင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ၊ အခ်ဳိ ရည္စတာေတြထဲမွာ ဓာတုေဗဒပစၥည္း ေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ အနံ႔ေတြပါဝင္တတ္ ပါတယ္။ ဒါေတြအစားမ်ားရင္ သင့္ဦး ေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါ တယ္။ သဘာဝအစားအစာေတြကသာ ေကာင္းမြန္မွန္ကန္တဲ့ အာဟာရကို ေပး စြမ္းႏိုင္ကာ သင့္ဦးေႏွာက္နဲ႔ မွတ္Óဏ္ ကို အေထာက္အကူျပဳပါလိမ့္မယ္။

(၃) ငန္လြန္းေသာ အစားအစာမ်ား

အရမ္းငန္လြန္းတဲ့ အစားအစာေတြ ကသင့္ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ထိ ခိုက္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆားလြန္ကဲတဲ့ အစားအစာေတြမ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္တစ္သွ်ဴးေတြကို ပ်က္စီးေစ ႏိုင္တဲ့ မေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္ပါ။

(၄) ျပဳျပင္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္ကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေပါင္း စပ္ျပဳလုပ္ထားၿပီး စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတဲ့အသီးေတြရဲ႕ ရန႔ံနဲ႔ ေပါင္းစပ္ ျပဳလုပ္ ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြကို ပံုမွန္ေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္အစစ္လိုတူညီတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကို မရရွိႏိုင္ဘူးလို႔ ေလ့ လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေရဆာေန ခ်ိန္မွာ ေရဆာကိုသာ ေျပေစၿပီး အမွန္ တကယ္ေတာ့ အဲလိုအသင့္ျပဳလုပ္ထား တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြက အဆီနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္းေတြသာ ပါဝင္တတ္တယ္လို႔ဆိုပါ တယ္။

(၅) စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ား

စြမ္းအားကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပး တဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို လြန္ကဲစြာေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာ ေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ယင္းအခ်ဳိ ရည္ေတြက အခ်ိန္အတိုင္းအတာတစ္ခု အထိ လူကို တက္ႂကြလန္းဆန္းေစကာ တာေၾကာင့္ အဲဒီအခ်ိန္တြင္းမွာ အလုပ္ ကို အင္တိုက္အားတိုက္လုပ္မိၿပီး အခ်ိန္ အတိုင္းအတာကုန္သြားခ်ိန္မွာေတာ့ လူ ကိုပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ေရာ သင့္ဦးေႏွာက္ကိုပါ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစပါလိမ့္မယ္။

(၆) ပီဇာမ်ား

လူႀကီး၊ လူငယ္မေရြးႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ၾကၿပီး စားခ်င္စဖြယ္ ျပဳျပင္ဖန္တီး ထားတာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ပီဇာ ကိုပံုမွန္စားမယ္ဆိုရင္ သင့္ဦးေႏွာက္ရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို က်ဆင္းေစပါလိမ့္ မယ္။ အဆာေျပစာစားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ သီးရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပီဇာကို ေရြးခ်ယ္ေပးပါ။

(၇) ထပ္ကာထပ္ကာ ေၾကာ္ထားေသာ အစာမ်ား

ဆီအမ်ားႀကီးနဲ႔ အထပ္ထပ္အခါခါ ေၾကာ္ထားတဲ့ အစာေတြကို စားတာ ေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို အာဟာရ မ ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သင့္ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆီေၾကာ္စာေတြက စားလို႔ေကာင္းေပမယ့္ သင့္က်န္းမာေရး ကိုေတာ့ လံုးဝအေထာက္အကူမျပဳပါဘူး။

(၈) ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္

ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြကို အ ထူးသျဖင့္ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္ခ်ိန္မ်ဳိးမွာ အ မ်ားအျပား စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြထဲမွာ ဆားနဲ႔ အဆီမ်ားစြာပါဝင္တတ္ၿပီး တခ်ဳိ႕အသင့္ ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္တဲ့ ေပါက္ေပါက္ ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြလည္းပါဝင္ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အၫႊန္းကို ေသခ်ာဖတ္ၿပီး ဝယ္ယူပါ။

(၉) သၾကားမ်ာေသာ အသုပ္မ်ား

ဟင္းရြက္သုပ္ေတြက သင့္က်န္းမာ ေရးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုေပ မယ့္ အဆီအမ်ားႀကီးထည့္ၿပီး၊ သၾကား မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အသုပ္ေတြကေတာ့ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြကို သံလြင္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္သုပ္ေပးၿပီး ရွလကာ ရည္အနည္းငယ္သံုးေပးတာက သင့္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါ တယ္။ 

သဲသဲ

By Good Health