အစာအိမ္ ေလပူေရာဂါႏွင့္ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး

“ေလပူ” ဆိုေသာ စကားကို အေနာက္တုိင္း ဆရာဝန္မ်ားအဖို႔ ေဆးပညာ ေဝါဟာရ မရွိပါ။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား အဖို႔မွာ လူတုိင္းသိေသာ စကား ျဖစ္ပါသည္။  “ေလပူထလို႔၊ ေလပူေတြ အထက္လွန္လို႔၊
ေလပူထၿပီး အာေခါင္ေတြ ေျခာက္လို႔၊ ေလပူလွန္ၿပီး အာသီးေရာင္လို႔၊ အစာအိမ္မွာ ေလပူထလို႔၊ ေလပူလွန္ၿပီး သြားဖုန္းေတြ ႂကြလို႔၊ ေကာက္ညႇင္းေပါင္း စားၿပီး ေလပူထလို႔၊ ပုစြန္ေျခာက္ေတြ စားၿပီး ေလပူလွန္ၿပီး ႀကိဳ႕ထုိးလို႔၊ ႏွလံုးအပူ႐ိုက္ၿပီး ေမာလို႔၊ ေလပူထၿပီး ႏွလံုးေတြတုန္လို႔” စေသာ စကားလံုးမ်ားမွာ အရပ္ထဲတြင္ ၾကားေနက် စကားလံုးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ တေလာက သူငယ္ခ်င္း ေဆးပညာ မဟာသိပၸံဘြဲ႕ ရထားေသာ ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးကို “ေလပူ” အေၾကာင္း ေျပာျပၿပီး သူငယ္ခ်င္းတို႔ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာ အယူအဆမွာ ဘယ္လိုေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္သလဲဟု ေမးရာ သူက “အစာအိမ္မွာ အက္ဆစ္ရည္ (HCL) အထြက္မ်ားရာကေနၿပီး အေငြ႕ပ်ံလာတဲ့ အက္ဆစ္ေငြ႕ေပါ့ကြာ၊ Gas Flatulance လို႔ ေျပာႏုိင္တာေပါ့" သူရွင္းျပေသာ သေဘာအရ အစာအိမ္အတြင္းတြင္ အက္ဆစ္ အခ်ဥ္ရည္မ်ား လြန္ကဲၿပီး အေငြ႕ပ်ံကာ အေပၚသို႔ တက္ျခင္းျဖစ္သည္။

ေရနံတြင္းမ်ားတြင္ gas ထြက္သကဲ့သို႔ အစာမ်ိဳႁပြန္မွ လည္ေခ်ာင္း၊ အာေခါင္၊ ႏႈတ္ခမ္း၊ လွ်ာ၊ သြားဖံုးမ်ားအထိ တက္လာမည္။ ေလာင္ကၽြမ္းမည္။ ေဒသနာ ေဆးပညာတြင္ ေလမ်ိဳးရွစ္ဆယ္ဟု ဆိုၾကေသာ္လည္း အဓိကမွာ ဥဏွေတေဇာေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ဥဏွဝါေယာ (ေလပူ) သာလွ်င္ လူကို မေနႏုိင္ေအာင္ ဒုကၡေပးေသာ ေလမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ တစ္ခါက ကိုယ္ေတြ႕ ျဖစ္ရပ္တစ္ခုကို ေျပာျပခ်င္ပါသည္။ စာေရးသူ၏ သမီးအလတ္ေလး ဖ်ားၿပီး ဗိုက္ေဖာင္းလာသျဖင့္ ကေလးအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးႏွင့္ ျပသည္။ ထိုဆရာဝန္ႀကီးက ဝမ္းကိုက္ပိုး စစ္ခုိင္းသည္။ ဝမ္းကိုက္ပိုး မေတြ႕။ အူပိတ္သည္ ထင္သျဖင့္ ခြဲစိတ္ဆရာဝန္ႀကီး တစ္ဦးထံ သြားခုိင္းျပန္သည္။ ထိုဆရာဝန္ႀကီးက လက္အိတ္ျဖင့္ သမီးေလး၏ စအိုေပါက္ကို ႏိႈက္ၾကည့္သည္။ ဝမ္းမ်ား ထြက္က်လာသျဖင့္ သူက လက္အိတ္ကို ခၽြတ္ၿပီး “အူေတာ့ မပိတ္ပါဘူး။ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း အထူးကုနဲ႔ ဆက္ျပပါ” ဟု ေျပာသည္။ စာေရးသူက “ဆရာႀကီး ကၽြန္ေတာ္ ဗမာေလေဆး တုိက္လို႔ ရမလား” ဟု ေမးၾကည့္ရာ “မရဘူးဗ်၊ ဗမာေလေဆးေတြ မတိုက္နဲ႔၊ သူတို႔က တစ္ဆိတ္ရွိ ေလ၊ ေလပဲ ေျပာေနတာ။ ေလဆိုတာ ျမင္ရလို႔လား” ဟု ေျပာပါသည္။ ကုိယ္ေတြ႕ ျဖစ္ပါသည္။

ထိုဆရာဝန္ႀကီးသည္ စာေရးသူကို တုိင္းရင္းေဆးသိပၸံဆင္း ဆရာမွန္း မသိပါ။ ေနာင္ ၃ ႏွစ္ခန္႔အၾကာတြင္ ထိုဆရာဝန္ႀကီးသည္ ေလျဖတ္ၿပီး ပါးရြဲ႕သြားေၾကာင္း စိတ္မေကာင္းစြာ ၾကားသိရပါသည္။ ပါးရြဲ႕ျခင္းသည္ ဦးေႏွာက္အတြင္းမွ တိုက္႐ိုက္ဆက္သြယ္ေသာ နံပါတ္ (၇) နာဗ္ (Nerve) ေၾကာမႀကီး ေရာင္ရမ္း၍ ျဖစ္သည္ဟုသာ ထိုဆရာဝန္ႀကီး သိမည္ထင္ပါသည္။ အာ႐ံုေၾကာအတြင္းမွ ေလကို ဆရာဝန္ႀကီး ျမင္ႏုိင္မည္ မထင္ပါ။ စာေရးသူ၏ ညီမျဖစ္သူကလည္း ေမ့ေဆးဆရာဝန္ႀကီးျဖစ္ၿပီး သမီးတူမ ျဖစ္သူကလည္း ဆရာဝန္မေလး ျဖစ္သျဖင့္ “ေလ” ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ႐ိုးရာေဆးပညာ ျမန္မာေဆးပညာ အယူအဆမ်ားကို သူတို႔ ေဆးပညာႏွင့္ အျမင္ခ်င္းတူေအာင္ မၾကာခဏ ညႇိယူခဲ့ပါသည္။ ခက္သည္က အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာမွာ ေလကို အဓိကထားၿပီး သင္ၾကားခဲ့ေသာ ေဆးပညာမဟုတ္။ ခႏၶာေဗဒတြင္ ဆဲလ္မ်ား တည္ေဆာက္ပံုႏွင့္ ေရာဂါေဗဒတြင္ ပိုးကိုသာ အဓိကထား သင္ၾကားခဲ့ေသာ ေဆးပညာျဖစ္သျဖင့္ ေလဆိုလွ်င္ ကားတာယာအတြင္းမွ ကၽြတ္တြင္ထုိးေသာ ေလကိုသာ သူတို႔မ်က္စိတြင္ ျမင္ေနျခင္းက ျပႆနာ ျဖစ္ေနေလသည္။

အာယုေဗၺဒ ေဆးပညာတြင္ ေလသည္ ရာဇဂုဏ္ ရွိသျဖင့္ လူကို သတ္ရာတြင္ ပိုးထက္ ဆုိးသည္။ ပိုးဝင္လွ်င္ ရက္ၾကာမွ ေသမည္။ ေလသင္ဓုန္းျဖတ္လွ်င္ တစ္ခ်က္တည္း၊ ေခ်ာင္းတစ္ဟန္႔ ကြမ္းတစ္ေထြး တစ္ပ်စ္ အခ်ိန္မွာပင္ အသက္ပါသြားႏုိင္ေလသည္။ တုိင္းရင္းေဆး ဆရာမ်ားတြင္လည္း အားနည္းခ်က္မရွိ မဟုတ္ပါ။ “ပိုး” ကို မသင္ရေသာ အားနည္းခ်က္ ရွိပါသည္။ ဘက္တီးရီးယားပိုး၊ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား အေသးစိတ္ ခြဲျခားၿပီး မသိၾကပါ။ အူသိမ္အူမအတြင္း မွီခို စားေသာက္ေနေသာ ပိုးမ်ိဳးရွစ္ဆယ္ ရွိသည္ဟူ၍သာ အၾကမ္းဖ်င္း သိၾကသည္။ ထိုကဲ့သို႔ပင္ အေနာက္တုိင္း ေဆးဆရာဝန္တို႔တြင္လည္း ေလႏွင့္ ပတ္သက္၍ မသိေသာ အားနည္းခ်က္ ရွိၾကမည္ ထင္ပါသည္။ ေလာကတြင္ မည္သည့္ပညာမဆို အားနည္းခ်က္၊ အားသာခ်က္မ်ား ရွိစျမဲပင္ ျဖစ္ပါသည္။ “သဒါၵလြန္ေတာ့ ကြန္႔၊ ပညာလြန္ေတာ့ ဆြံ႕” ဆိုေသာ စကားမွာ အမွန္ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ပညာရွိလာေလ၊ မသိတာေတြ မ်ားလာေလ ျဖစ္သျဖင့္ ႏႈတ္ဆြံ႕အသြားျခင္းေၾကာင့္ ပညာလြန္ေတာ့ ဆြံ႕ (ဆြံ႕အ) သြားသည္ဟု တင္စားေျပာျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ကိုယ္မတတ္ေသာ သူမ်ားပညာကို အရမ္းမဲ့ မေဝဖန္ျခင္းသည္ ပညာရွိအလုပ္ ျဖစ္ပါသည္။ ေလပူႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဆက္လက္ ေျပာျပလိုပါသည္။

တစ္ခါက ေဆးေက်ာင္း Final Part II ေက်ာင္းသူတစ္ဦး စာေရးသူ၏ ေဆးခန္းသို႔ လာျပပါသည္။ သမီး ဆရာဝန္မေလးက ေခၚလာျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သူ႔ပါးစပ္အတြင္းမွာ ခ်ိဳင့္ခြက္ကဲ့သို႔ ေပါက္ေနေသာ အနာငယ္ေလးမ်ားကို ျပသည္။ လွ်ာေဘးမွာလည္း ရွိသည္။ ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက စိတ္ပူပန္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အနာ Stress Ulcer ေျပာေၾကာင္းႏွင့္ ခရမ္းျပာေဆး တို႔ခုိင္းေၾကာင္း၊ စာေမးပြဲနီးတုိင္း ဤအနာမ်ား ေပါက္ေၾကာင္း ေျပာပါသည္။ ယခုတစ္ႀကိမ္မွာ ပို၍ အနာမ်ားသည္။ အစာ အပူအစပ္ လံုးဝ မထိရဲ။ ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးမွ ပရက္ဒီစလံုးေဆးေပးေၾကာင္း ထိုေဆးမွာ Side Effect အလြန္မ်ားသျဖင့္ မေသာက္ရဲေၾကာင္း၊ တုိင္းရင္းေဆးႏွင့္ စမ္းကုလို၍ လာျပျခင္း ျဖစ္သည္။ စာေရးသူသည္ ေဆးေက်ာင္းသူတစ္ဦးကို ျမန္မာေဆးမ်ား စမ္းၿပီး မေပးလိုပါ။ ယံုၾကည္မႈအျပည့္ မရွိဘဲ အစမ္းသေဘာမ်ိဳး ေသာက္ၾကည့္ခ်င္သူကို ေဆးမေပးလိုပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဆးမေပးဘဲ ဓာတ္စာသာ ေပးပါမည္။ စမ္းစားၾကည့္ပါဟု ေျပာၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္း ဓာတ္စာ ေပးပါသည္။ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္းအမွည့္ကို ေဆးဆိုး မျဖစ္ေစရ။ ပင္မွည့္ (သို႔) အုပ္မွည့္ကို ဝယ္ခိုင္းပါသည္။ ထိုငွက္ေပ်ာသီးကို မီးဖုတ္ၿပီး ပူပူေလး စားခုိင္းပါသည္။

ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး အခြံအတြင္းမွ အသား (အေျမႇး) အမွ်င္မ်ားမွာ ေလပူကို ႏုိင္ၿပီး ပါးစပ္အနာ၊ အစာအိမ္ အနာမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါသည္။ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး စားသူမ်ားမွာ ထိုေဆးဖက္ဝင္သည့္ အမွ်င္အသားမ်ားကို အခြံခြာၿပီး မစားမိဘဲ လႊတ္ပစ္လိုက္ၾကပါသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ကို မီးဖုတ္၊ မီးကင္ေသာအခါ ထိုအေျမႇးမ်ားသည္ ေပ်ာ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးအသားႏွင့္ ေပါင္းစပ္သြားသျဖင့္ မီးဖုတ္စားခုိင္းျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာအိမ္ အနာမ်ားကို သက္သာေစႏုိင္ေလသည္။ ပဲခူး႐ိုးမတြင္ ဝါးခုတ္သည့္ ကရင္လူမ်ိဳးမ်ားသည္ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး အစိမ္းမ်ားကို ဟင္းခ်က္စားေလ့ ရွိၾကသည္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္း အနည္းငယ္၊ ငါးပိ အနည္းငယ္ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးစိမ္း၊ ငွက္ေပ်ာဖူး၊ ငွက္ေပ်ာအူတုိင္တို႔ကို ေရာခ်က္သည့္ ဟင္းကို တာလေပါဟင္းဟု ေခၚၾကေလသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ ၂၀ ခန္႔ (၁၉၉၂ ခုႏွစ္) က အိႏၵိယႏုိင္ငံရွိ အာယုေဗၺဒ ေဆးတကၠသိုလ္ႀကီးမွ ငွက္ေပ်ာသီးဖီးၾကမ္း အစိမ္းႏွင့္ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ားကို စမ္းသပ္ ကုသေပးခဲ့ဖူးသည္။

အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္နံရံတြင္ အခၽြဲအေျမႇး မရွိသျဖင့္ ဗိုက္နာ ဗိုက္ေအာင့္သူမ်ား၊ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ား၊ အူသိမ္ပိုင္း အနာရွိသူမ်ားကို ဘစ္စမတ္ေခၚ အစာအိမ္ေဆး ေပါင္ဒါမႈန္႔ႏွင့္ ကုသူမ်ားႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးဖီးၾကမ္း အမႈန္႔ကို ေဆးေတာင့္ (Capsule) ထည့္၍ မသိေအာင္ ေပးၿပီး တိုက္ေကၽြးသူ လူေပါင္း ၁၀၀ ကို စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ဖီးၾကမ္းအမႈန္႔ႏွင့္ ကုသသူ ၈၀ မွာ အစာအိမ္ေဝဒနာ ခံစားေနရျခင္းမွာ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေၾကာင္း စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္ဟု ဆိုသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ ေလပူေရာဂါ၊ ေလအထက္လွန္ေရာဂါ၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ အာသီးေရာင္ေရာဂါ၊ သြားဖုန္းႂကြ သြားနာေရာဂါ ရွိသူမ်ား ထို႔အျပင္ ႏွလံုးေလပင့္၍ ေမာသူ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြက္ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီးသည္ ဓာတ္စာလည္းျဖစ္၊ ေဆးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ပံုမွန္အတုိင္းေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အစိမ္းကို ဟင္းခ်က္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း စားသံုးၾကည့္ပါ။ ႏွစ္ရွည္ျဖစ္ေနေသာ အစာအိမ္နာသာမက ေလးဘက္နာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေခါင္းကိုက္၊ ေခါင္းအံု မူးေဝေသာ ေရာဂါမ်ားအျပင္ ႏွစ္ရွည္ စြဲစားလွ်င္ ေသြးတုိးေရာဂါကိုပါ ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ျပတ္ျခင္းမ်ားကိုပါ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပလိုက္ရပါသည္။

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)
Ref: Shade The Mandalay Hill
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/article-59401

No comments:

Post a Comment