ႏုပ်ိဳခ်င္ရင္ ဒါေတြစား အပိုင္း(၁)

ခႏၶာကိုယ္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို တားဆီးရန္ ပဥၥလက္နည္းေတြ မရွိပါဘူး။ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် စိုးရိမ္ရတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ဖို႔ရာ ထာဝရႏုပ်ိဳေစတယ္ဆိုတဲ့ လွ်ိဳ႔ဝွက္ခ်က္ေတြကို ရွာေဖြေနျခင္းထက္ မွန္ကန္တဲ့ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ျခင္းက ပိုျပီးကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ 


လူေတြဟာ အိုမင္းရင့္ေရာ္လာတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေႏွးေကြးေအာင္ လုပ္ခ်င္ၾကပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္မ်ားစြာအတြင္းမွာ ရင့္ေရာ္လာတဲ့ မ်က္ႏွာအေရးအေၾကာင္းေတြအတြက္ အဆင့္ျမင့္ နည္းပညာေတြနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ လိမ္းေဆးေတြအေပၚမွာ အခ်ိန္ေရာ ေငြပါ အမ်ားႀကီး ျမႇဳပ္ႏွံရင္းႏွီးခဲ့ၾက
ေသာ္လည္းပဲ ခႏၶာကိုယ္ ရင့္ေရာ္အိုမင္းမႈကို ထူးျခားစြာ ေႏွးေကြးေစႏို္င္မွာျဖစ္တဲ့ အစားအစာမ်ား အေပၚမွာေတာ့ ေငြေၾကးအနည္းငယ္မွ်သာ သံုးစြဲခဲ့ၾကပါတယ္။ 


ကိုယ္ကာယေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ျပဳလုပ္ျခင္းႏွင့္ ေဆးလိပ္မေသာက္ျခင္းတို႔ဟာ သင့္ကို က်န္းမာစြာ ရွိေနေစမွာေတာ့ သိသာထင္ရွားမွာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္---အဲဒါဟာ အျပီးသတ္က်ရင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ခိုက္ေပးေသာ အေရးႀကီး အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္သာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ားသိျပီးျဖစ္တဲ့ ေဖ်ာ္ေျဖေရး သရုပ္ေဆာင္ အႏုပညာရွင္ေတြရဲ႔ ေကာင္းမြန္တဲ့ စားေသာက္မႈပံုစံ တခုရဲ႔ အဓိက အခ်က္မ်ားကေတာ့ အဲဒီအစာထဲမွာ ေရာဂါမ်ားကို ခုခံတိုက္ခိုက္ေပးေသာ သတၱိထူးမ်ားရွိျပီး ကင္ဆာ ႏွလံုးေရာဂါ စသည္တို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သက္ေသအေထာက္အထားမ်ား ရရွိျပီးျဖစ္တဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အစားအစာေတြထဲက အေကာင္းဆံုး ၁၀-မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ ထားပါတယ္။ အဲဒီ အစားအစာေတြကေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။


ခရမ္းခ်ဥ္သီး---
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ ေရာဂါေတြကို ခုခံတိုက္ခိုက္ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ လိုင္ကိုပင္း Lycopene ဆိုတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ ပစၥည္းပါဝင္တာကို ေတြ႔ရွိရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားရမွာလား၊ “ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ကို စားရမွားလား”ဆိုတဲ့ ေမးခြန္းကို ေျဖရရင္ အံ႔ၾသစရာ ေကာင္းတာကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း သို႔မဟုတ္-တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ထားျခင္းကသာလွ်င္ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုး စားေသာက္နည္း ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အပူေပးျပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းက လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကို ထြက္ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္လို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ လိုင္ကိုပင္ ေျမာက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီထဲကို သံလြင္ဆီ နည္းနည္းေလာက္ ခပ္ထည့္ျပီးစားရင္ အစာလမ္းေၾကာင္းမွ လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈကို ပိုမိုမ်ားျပား ေစေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ သူစားတဲ့အစာထဲမွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ သက္လတ္ပိုင္း အရြယ္ရွိတဲ့ ေယာက်္ားတေယာက္ဟာ 
ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရျခင္းနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းကို သံုးဆမွ်ပိုျပီး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ဂ်ာမဏီႏိုင္ငံမွာ ေလ့လာမႈအရလည္း လိုင္ကိုပင္းဟာ အေရျပားရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း
ေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ တေန႔လွ်င္ ၃၃-ဂ၇မ္=၂-က်ပ္သားခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္
ေနေလာင္ဒဏ္ေၾကာင့္ အေရျပားပ်က္စီးျခင္းကို ၄၀% အထိ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။ 
(ျမန္မာ့အစားအစာျဖစ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္မွာ ဆီအနည္းငယ္မွ်သာျပန္ေအာင္ ခ်က္စားပါက လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းေစပါတယ္)။


ေထာပတ္သီး---
ေထာပတ္သီးဟာ ပိုတက္ဆီယမ္သတၱဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားထဲမွာ တခုအပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းရင့္မ်ား သစ္သီးေျခာက္မ်ားထဲမွာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္က ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထူးထူးျခားျခား က်ေစတဲ့အျပင္ ေလျဖတ္ျခင္းအႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသား ၈၀၀-နဲ႔ အမ်ိဳးသမီး ၅၀-တို႔ရဲ႔ အစားအစာ စာရင္းကို ေလ့လာခ်က္အရ ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္ေအာင္ အနည္းငယ္ေလာက္ ပိုထည့္လိုက္ျခင္းျဖင့္ ေလျဖတ္ျပီး ေသဆံုးတဲ့ အႏၲရာယ္ ၄၀% က်သြားေၾကာင္း
ေတြ႔ရပါတယ္။ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့နည္းေစေသာ သတၱိလည္းရွိတယ္။ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေစေသာ ဗီတာမင္အီးလည္း ပါရွိတယ္။


အေစ့အဆန္မ်ား---
အေစ့အဆန္ေတြထဲမွာ ကယ္လိုရီအမ်ားႀကီးပါျပီး အဆီဓာတ္ေတြ အျပည့္လည္း ျဖစ္တယ္။ သတင္းတခုတြင္ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ၂၀%-ထက္ နည္းေသာ လူေတြဟာ ဆားမပါတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကို ပံုမွန္စားေနၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေတာင္မွ အဲဒီလူေတြမွာ က်န္းမာေရး တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေၾကာင္းနဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ ေႏွးေကြးေစျခင္းဆိုတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိလာေၾကာင္းအေထာက္အထားေတြ
ေတြ႔ေနရပါတယ္။ အေမရိကန္ ေဆးပညာအသင္း ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ အေစ့အဆန္
ေန႔စဥ္စားသံုးသူေတြမွာ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ ေရာဂါအမ်ိဳးအစား နံပါတ္ ၂-ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္နည္းပါးျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီး (၈၃၀၀၀)ေက်ာ္ကို ၁၄-ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာျပီးတဲ့ေနာက္ တပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး အေစ့အဆန္ (၂၅)ဂရမ္ စားသူေတြဟာ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါအမ်ိဳးအစား အမွတ္(၂)ျဖစ္ပြားမႈ ၂၀%-ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း
ေလာ့လာမႈမ်ားစြာက ညႊန္ျပေနတယ္။ 
အခ်ိဳ႔ေသာ အေစအဆန္မ်ားဟာ ထူးျခားတဲ့ ကာကြယ္မႈသတၱိရွိတယ္။ ဗႏၶာေစ့ထဲမွာ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ျပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေစတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမားလို႔ေခၚတဲ့ သူငယ္ျပန္ေရာဂါတမ်ိဳးဟာလည္း ဗီတာမင္အီး ေန႔စဥ္စားသံုးသူေတြထဲမွာ ျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ထားရတယ္။


ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္---
သက္ႀကီးရြယ္အို အခ်ိဳ႔ မ်က္စိအျမင္ ခ်ိဳ႔ယြင္းျပီး မ်က္လံုးကြယ္သည္အထိ ျဖစ္ေစရတဲ့ ျပႆနာဟာ အသက္ႀကီးသူေတြ ေရွာင္လႊဲလို႔မရႏိုင္ေသာ ကိစၥတရပ္အျဖစ္ ထင္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းႏုႏြယ္ ရြက္ဟာ အဲဒီလို အျဖစ္မ်ိဳးကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အေရးပါေသာ ေနရာမွ ပါဝင္လ်က္ရွိေနပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ ရြက္ထဲမွာ ကာရိုတင္ႏိုက္-လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တယ္။ ဒီပစၥည္းေတြဟာ မ်က္လံုးရဲ႔ ျမင္လႊာနဲ႔ မ်က္လံုးမွန္ဘီလူးထဲမွာ ေတြ႔ရေလ့ရွိေသာ  ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တယ္။ အေမရိကန္မွာ လုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတခုအရ ကာရိုတင္ႏိုက္ မ်ားစြာပါဝင္ေသာ အစားအစာေတြကို စားေပးျခင္းႏွင့္ အသက္ႀကီးလို႔ ျမင္လႊာပ်က္စီးျပီး မ်က္စိကြယ္ရတဲ့ေရာဂါ AGE RELATED MACULAR DEGENERATION ျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒီေရာဂါဟာ အသက္ ၅၀-ေက်ာ္ လူေတြ မ်က္စိကြယ္ရျခင္းရဲ႔ ဦးေဆာင္အေၾကာင္းရင္းတခု ျဖစ္ပါတယ္။ အျခားေသာ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရလည္း ကာရိုတင္ႏိုက္ပါတဲ့ အစားအစာမ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ အတြင္းတိမ္ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္
ေလ်ာ့ပါးသြားေၾကာင္းလည္း သိရပါတယ္။ အတြင္းတိမ္ဆိုတာကေတာ့ အသက္ ၇၅-ႏွစ္ေက်ာ္လာတဲ့ သူတိုင္း ျဖစ္ပြားေလ့ရွိတဲ့ ျပႆနာတခု ျဖစ္ပါတယ္။


လက္ဖက္၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ လက္ဖက္ရည္---
မၾကာေသးမီ အခ်ိန္မ်ားကစျပီး လက္ဖက္ရည္ဟာ က်န္းမာျခင္းႏွင့္ အသက္ရွည္ျခင္းတို႔အတြက္ အံ႔ၾသဖြယ္ရာ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ အေထာက္အကူေပးႏိုင္ေသာ ပစၥည္းတခုအျဖစ္ ေက်ာ္ၾကားလာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေသာ့ခ်က္က်တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္တခုကေတာ့ လူတိုင္း မသိၾကေသးျခင္းပဲ ျဖစ္ေနပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ လက္ဖက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ၃-မိနစ္မွ ၅-မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားျပီးမွသာ အေကာင္းဆံုးအက်ိဳးေက်းဇူးကို ရႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။ 


လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အစာေရမ်ိဳ ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႔ထားရတယ္။ ဒါ့အျပင္ မၾကာေသးမီကပဲ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္တဲ့ လူေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ ေႏွးေကြးေစတယ္ဆိုတာကိုလည္း သိထားရပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 


တေန႔လွ်င္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (သို႔) လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တဲ့အခါ သၾကားနဲ႔ ႏို႔ဆီမထည့္ဘဲ အခ်ိဳေျခာက္ သက္သက္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို သံုးခြက္ေသာက္တယ္ဆိုရင္ပဲ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရမႈ ၁၁% က်ဆင္းသြားေစေၾကာင္း ေတြ႔ထားရတယ္လို႔ ဆိုတယ္။ 
ေနာက္ေလ့လာမႈတခုက လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္သတဲ့။ အေၾကာင္းကေတာ့ လက္ဖက္ေျခာက္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြဟာ အင္ဆူလင္ရဲ႔ အာနိသင္ကို ၁၅%-တိုးျမင့္ေပးေစႏိုင္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ႏို႔ထည့္ေသာက္ရင္ေတာ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ နည္းသြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ အရိုးပါးေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရတယ္။ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြထဲမွာ လက္ဖက္ရည္ေသာက္တဲ့သူေတြက မေသာက္တဲ့လူေတြထက္ ေက်ာရိုးနဲ႔ တင္ပဆံုရိုး သိပ္သည္းဆကို တိုင္းျပီးတဲ့အခါ ၅%-ပိုမ်ားတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ဆိုလိုတာက အဲ့ဒီသူေတြဟာ အရိုးက်ိဳးမႈ အခြင့္အလမ္း ၁၀%-မွ ၁၅%- ထိ ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။


ေဒါက္ေထြး (ေဆး-မန္း)
(ကလ်ာမဂၢဇင္း-၂၀၀၆-ခုႏွစ္ ဒီဇဘၤာ)

No comments:

Post a Comment