ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ရာတြင္ သတိျပဳသင့္သည္မ်ား


by Health Articles on Wednesday, October 31, 2012 at 11:09am ·
 
ႀကိဳတင္ကာကြယ္မႈက ကုသမႈထက္ ပိုေကာင္းတယ္ဆိုတဲ့ ဆို႐ိုးဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါအတြက္ ပိုၿပီးမွန္ကန္တဲ့ စကားျဖစ္ပါတယ္။  ကင္ဆာမျဖစ္ဖို႔အတြက္ ေန႔စဥ္စားေသာက္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို သိထားၿပီး ေန႔စဥ္ ကိုယ္စားေသာက္ရာမွာ သတိထားဆင္ျခင္ဖို႔ လိုပါတယ္။

စားေသာက္သင့္သည္မ်ား

(၁) ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတို႔လို မျပည့္ဝဆီပါတဲ့ အစားအစာေတြ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔၊ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာေတြလို အမွ်င္ဓာတ္ပါတဲ့ အစာတို႔ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
(၂) တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါးတို႔လို အိုမီဂါ ၃ နဲ႔ ၆ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ပင္လယ္စာကို စားေပးပါ။
(၃) ဟင္းခ်က္တဲ့အခါမွာ သံလြင္ဆီစစ္စစ္နဲ႔ ေျမပဲဆီတို႔ကို သံုးပါ။ ဟင္းရြက္သုပ္ရာမွာ အဓိကအားျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီကို သံုးသင့္ပါတယ္။
(၄) ဆီးသီးလို အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈျမင့္မားတဲ့ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ အခ်ဳိရည္အစား သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ပါ။ သစ္သီးေတြထဲမွာ ကင္ဆာကို ဆန္႔က်င္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

(၅) ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ အီးနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔ပါေအာင္ ေန႔စဥ္စားေပးပါ။ သင္တစ္ေန႔တာ စားတဲ့ အစာထဲမွာ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြ မပါရင္ ျဖည့္စြက္ေဆး မွီဝဲေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြက အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ကင္ဆာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီစတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို စားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီး အနည္းငယ္ၾကာမွ စားေပးပါ။

ေရွာင္သင့္သည္မ်ား

(၁) အနီေရာင္အသားကို ကင္တဲ့အခါ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ ထြက္လာတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အနီေရာင္အသားေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ကင္ၿပီး မစားပါနဲ႔။
(၂) အရက္၊ ဘီယာ စတာေတြကို တတ္ႏိုင္ရင္ မေသာက္ပါနဲ႔။ ေသာက္တတ္သူျဖစ္လို႔ ေသာက္ရင္ေတာင္ အသင့္အတင့္ပဲ ေသာက္ပါ။ ေဆးလိပ္မေသာက္ပါနဲ႔။
(၃) အျဖဴေရာင္ သၾကားကို ေရွာင္ပါ။ သၾကားအရသာကို အစားထိုးႏိုင္ဖို႔ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ထုတ္ထားတဲ့ သၾကားကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။      

ၾကယ္စင္
By Good Health Originally posted on Yatanarpon - good health - news-69298

No comments:

Post a Comment