ဒိန္ခ်ဥ္စားျခင္းေၾကာင့္ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္မႈကို ကာကြယ္ႏုိင္



ကယ္လုိရီနည္းစြာပါဝင္တဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္စားသံုးပါက ေသြးဖိအား ျမင့္တက္မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အသစ္အရ အႀကံေပးထားပါတယ္။ အေမရိကန္ ႏွလံုးေရာဂါအဖြဲ႕မွ ေသြးတုိးေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္အရ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေရရွည္ စားသံုးသူေတြဟာ အေပၚေသြးဖိအား နိမ့္က်ႏိုင္ေၾကာင္းနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္တာကို ကုသမႈ မခံယူရင္ ေသြးေၾကာေတြ ပ်က္စီးႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာတြင္း အမာရြတ္ေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြမွာ ဒဏ္ရာ ရရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာတြင္း ေရာက္ရွိလာတဲ့ ကိုလက္စထေရာနဲ႔ ေသြးခဲဖတ္လုိ အစအနေလးေတြဟာ ဒဏ္ရာရွိတဲ့ ေနရာမွာ တြယ္ကပ္ေနတတ္ၿပီး ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆုိ႔မႈေတြ ျဖစ္ေပၚတတ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ပ႐ုိတင္းေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဗုိက္ျပည့္တင္းမႈ ရရွိေစကာ အရည္ဓာတ္ကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈျပဳသူေတြဟာ ေသြးတုိးေရာဂါ မရွိသူ လူေပါင္း ၂၀၀၀ ေက်ာ္ကုိ ၁၅ ႏွစ္ၾကာ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေရရွည္ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ေသြးတုိးေရာဂါ မျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

By Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-69352

No comments:

Post a Comment